Ο καιρός τώρα

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τι είναι η Μπλε Πανσέληνος;





Απόψε θα είμαστε σε θέση να θαυμάσουμε ένα φαινόμενο που ονομάζεται Μπλε Πανσέληνος! Τι είναι όμως η Μπλε Πανσέληνος και γιατί ονομάζεται έτσι;

Κανονικά κάθε μήνας έχει μια πανσέληνο, δηλαδή κάθε έτος έχει 12 πανσελήνους. Κάποιες φορές όμως τυγχάνει να εμφανίζονται μέσα σε ένα ημερολογιακό μήνα 2 γεμίσματα του φεγγαριού, δηλαδή 2 πανσέληνοι. Έτσι λοιπόν αυτό το έτος αυτόματα αποκτά 13 πανσελήνους. Αυτή η επιπλέον πανσέληνος ονομάζεται Μπλε Πανσέληνος. Δεν έχει μπλε χρώμα αλλά το γνωστό χρώμα του φεγγαριού, απλά λόγω του απρόοπτου και περίεργου αυτού φαινομένου ονομάζεται μπλε ως κάτι το παράξενο. Παράλληλα αυτή η πανσέληνος έχει την τάση να έχει μεγαλύτερο μέγεθος από τη συνηθισμένη. Το θέμα όπως καταλαβαίνετε είναι περισσότερο ημερολογιακό και παρά αστρονομικό.

Αυτό λοιπόν που θα δούμε απόψε θα είναι η 13η πανσέληνος του 2012 και η 2η του Αυγούστου αφού υπήρξε άλλη μια στις αρχές του μήνα.

Όπως και να έχει εμείς απόψε θα αφήσουμε το φεγγάρι να μας ταξιδέψει καθώς η επόμενη Μπλε Πανσέληνος θα εμφανιστεί τον Ιούλιο του 2015!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...