Ο καιρός τώρα

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Χρήση Στηλοθετών στο Word






Η χρήση των στηλοθετών σ' ένα έγγραφο του Word είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος κατά τη διάρκεια της συγγραφής ενός κειμένου. Πιο συγκεκριμένα, οι στηλοθέτες βοηθούν στην καλύτερη στοίχιση αποσπασμάτων κειμένου. Όπως στο παράδειγμα που φαίνεται παραπάνω, μπορεί να δημιουργηθεί ένας πίνακας στοιχείων, ο οποίος δε θα έχει τα βασικά χαρακτηριστικά ενός πίνακα όπως, στήλες και γραμμές, αλλά θα μπορεί κάποιος να καταχωρίσει ορισμένα στοιχεία. 


Πως όμως μπορούμε να ορίσουμε στηλοθέτες σε ένα κείμενο;

Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα ήδη γραμμένο κείμενο ή όπως συνηθίζεται ευρύτερα σε ένα κείμενο που θα γράψουμε σε λίγο. Στη περίπτωση που το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε για την επεξεργασία κειμένου είναι το Word 2003 ή προηγούμενο, για να μπούμε στο παράθυρο των στηλοθετών και να ξεκινήσουμε την δημιουργία τους, από το μενού Μορφή επιλέγουμε την εντολή Στηλοθέτες, όπως φαίνεται στη παρακάτω εικόνα:



Στη περίπτωση που χρησιμοποιούμε τις εκδόσεις 2007 και 2010 από την καρτέλα Κεντρική πατάμε στο βελάκι που υπάρχει στο κάτω τμήμα του τμήματος Παράγραφος.

Όποια διαδρομή από τις δύο κι αν ακολουθήσετε θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο:

Αυτό είναι το παράθυρο στο οποίο ορίζουμε τους στηλοθέτες. Τα βήματα για τον σωστό ορισμό στηλοθετων είναι τέσσερα:

  1. Θέση στηλοθετών: Στο τμήμα αυτό ορίζουμε το εκατοστό εκείνο του οριζόντιου χάρακα που υπάρχει στο επάνω μέρος της οθόνης του Word στο οποίο θέλουμε να τοποθετηθεί ο κάθε στηλοθέτης.
  2. Στοίχιση: Εδώ ορίζουμε το είδος του στηλοθέτη που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά. Σε ένα έγγραφο μπορούν να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί στηλοθέτες
    1. Αριστερά: Δίνει στο κείμενο που είναι κάτω από αυτόν αριστερή στοίχιση
    2. Στο κέντρο: Δίνει στο κείμενο που είναι κάτω από αυτόν στοίχιση στο κέντρο
    3. Δεξιά: Δίνει στο κείμενο που είναι κάτω από αυτόν δεξιά στοίχιση
    4. Δεκαδική: Βοηθάει στον σωστό διαχωρισμό του δεκαδικού και του ακέραιου μέρους ενός δεκαδικού αριθμού
    5. Γραμμή: Εμφανίζει μια διαχωριστική κατακόρυφη γραμμή ανάμεσα στις στήλες
  3. Οδηγός: Είναι ένα ίχνος που αν θέλουμε μπορεί να εμφανίζεται από τη μεταπήδησή μας από τον ένα στηλοθέτη στον άλλο, πχ, όπως στα περιεχόμενα των βιβλίων.
  4. Ορισμός: Μόλις ολοκληρώσουμε τις ρυθμίσεις του κάθε στηλοθέτη πατάμε στο κουμπί του ορισμού για να πάρει τη θέση του στη λίστα. Επαναλαμβάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία για όλους τους στηλοθέτες που θέλουμε να ορίσουμε.
  5. Όταν ολοκληρώσουμε τον ορισμό όλων των στηλοθετών, πατάμε στο ΟΚ.
Έρχεται λοιπόν η ώρα να πληκτρολογήσουμε το κείμενο με τη βοήθεια των στηλοθετών. Για να μεταβούμε στον πρώτο στηλοθέτη πατάμε από το πληκτρολόγιο το πλήκτρο ΤΑΒ και πληκτρολογούμε το κείμενο που θέλουμε. Για να πάμε στον επόμενο στηλοθέτη πατάμε πάλι στο ΤΑΒ κλπ.

Έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρές λίστες ή πίνακες όπως το παράδειγμα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του άρθρου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...