Ο καιρός τώρα

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Γιατί είναι αργός ο υπολογιστής μου;

Και ξαφνικά εκεί που όλα πήγαιναν καλά ο υπολογιστής αρχίζει να "σέρνεται" και να "κολλάει"!!! Ο χρήστης αρχίζει να πανικοβάλλεται, να αλλάζει 100 χρώματα και ν' αναρωτιέται για το τι μπορεί να συμβαίνει. Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο απλά απ' ότι μπορεί να δείχνουν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα πιο αισιόδοξα σενάρια:

  1. Υπάρχει η πιθανότητα να χρειάζεται Ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου. Είναι μια λειτουργία που είναι απαραίτητη για τη σωστή και γρήγορη λειτουργία του υπολογιστή και καλό είναι να εκτελείται μια φορά το μήνα. Έτσι περιοχές του σκληρού δίσκου που έχουν μείνει κενές λόγω της διαγραφής κάποιου αρχείου ή φακέλου, με αποτέλεσμα να καθυστερούν το διάβασμα του σκληρού δίσκου γεμίζουν με άλλα υπάρχοντα αρχεία και ο κενός χώρος μένει στο τέλος του δίσκου για να τον εκμεταλλευτούμε.
  2. Ίσως να έχουμε τοποθετήσει πολλά αρχεία και φακέλους στην επιφάνεια εργασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί το φόρτωμα του υπολογιστή. Για τα αρχεία και τους φακέλους που χρησιμοποιούμε συχνά καλό είναι να δημιουργούμε Συντομεύσεις που δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον καθρέφτη του αρχείου ή του φακέλου στον οποίο αφορούν και έχουν ελάχιστο μέγεθος λιγότερο από 1ΚΒ. 
  3. Μπορεί να έχουμε ανοίξει ταυτόχρονα πολλά προγράμματα τα οποία ο υπολογιστής μας δε μπορεί να σηκώσει με αποτέλεσμα να κολλάει ή να αργεί. Εδώ έχουμε 2 λύσεις:
    1. Πριν εγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα προσέχουμε τις απαιτήσεις. Εάν για παράδειγμα εγκαταστήσουμε σε έναν υπολογιστή με Windows 98 ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε υπολογιστή με Windows Vista αυτό θα κολλάει
    2. Δεν ανοίγουμε ποτέ πολλά προγράμματα ταυτόχρονα ειδικά όταν είναι παιχνίδια με βαριά γραφικά ή προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και ήχου.
Πάμε τώρα στα πιο δυσοίωνα σενάρια:

  1. Ίσως να έχει κολλήσει ο υπολογιστής μας κάποιον ιό. Εάν είναι κάποιος αντιμετωπίσιμος ιός που δεν κάνει κάτι άλλο στον υπολογιστή μπορούμε να σαρώσουμε τον υπολογιστή μας με ένα antivirus οπότε να τον εντοπίσουμε και να τον διαγράψουμε.
  2. Στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστούμε το λεγόμενο Format για να διαγράψουμε κάποιον ιό. Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχουμε αντιγράψει όλα τα σημαντικά αρχεία μας σε κάποιο εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο, π.χ. έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, γιατί κατά το format ότι υπάρχει αποθηκευμένο στον υπολογιστή μας χάνεται.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα καθυστερεί το φόρτωμα του υπολογιστή σας ελέγξτε πρώτα τα παραπάνω ηρεμήστε και αφήστε τους άλλους να παθαίνουν κρίσεις πανικού! Εσείς απλά χαμογελάστε!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...