Ο καιρός τώρα

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Είδατε διαφημίσεις στη Wikipedia; Προσοχή, δεν είναι αληθινές...

Οι πιο παρατηρητικοί από εσάς θα έχετε ήδη απορήσει με τον τίτλο, καθώς είναι γνωστό ότι η διασημότερη online εγκυκλοπαίδεια του κόσμου δεν εμφανίζει ποτέ διαφημίσεις στις σελίδες της. Εκτός, βέβαια, αν ο browser του χρήστη έχει μολυνθεί από malware.



Ο Philippe Beaudette του Wikimedia Foundation, του Ιδρύματος που έχει την ευθύνη της Wikipedia, λέει ότι τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα κρούσματα διαφημίσεων στις σελίδες της Wikipedia. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι διαφημίσεις είναι αποτέλεσμα ενός μολυσμένου browser add-on, το οποίο προβάλει διαφημιστικά banners χωρίς τη συγκατάθεση κανενός. Η τεχνική αυτή είναι πολύ συνηθισμένη στο σημερινό Internet και εν δυνάμει επικίνδυνη για το χρήστη. Ευτυχώς, όμως, στην περίπτωση της Wikipedia είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς την απάτη, δεδομένου ότι η διάσημη εγκυκλοπαίδεια δε φιλοξενεί διαφημίσεις. Έτσι, αν δείτε μια διαφήμιση στη Wikipedia, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχει εγκατασταθεί στον browser ένα κακόβουλο add-on.

Σημειωτέον ότι η απεγκατάσταση των add-on μπορεί να είναι μια προσωρινή λύση, καθώς ενδέχεται ο υπολογιστής να έχει γενικότερο πρόβλημα malware και να εγκατασταθεί εκ νέου το ύποπτο add-on χωρίς να το καταλάβει ο χρήστης. Η καλύτερη λύση είναι ένα full system scan με ένα antivirus εγνωσμένης αξίας και με τις τελευταίες ενημερώσεις για ιούς.

Μόνο ένα banner είναι άκακο στη Wikipedia: αυτό που εμφανίζεται μια φορά το χρόνο περίπου και έχει ως θέμα τον έρανο για τη συγκέντρωση κεφαλαίων που θα επιτρέψουν στην εγκυκλοπαίδεια να συνεχίσει να λειτουργεί.

 Πηγή: e-pcmag.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...