Ο καιρός τώρα

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Έρχονται φακοί επαφής από το μέλλον και τις ταινίες....

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της πολιτείας Washington κατάφεραν να αναπτύξουν ειδικούς φακούς επαφής, οι οποίοι ανοίγουν το δρόμο για τεχνολογικές εφαρμογές που μέχρι τώρα έχουμε δει μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.


Πρόκειται για φακούς που προβάλουν οπτικό περιεχόμενο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο χρήστης να έχει την εντύπωση ότι βλέπει κάτι μπροστά του. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πειράματα σε κουνέλια που δέχτηκαν με επιτυχία ένα απλό οπτικό ερέθισμα μέσω των ειδικών φακών. Οι ερευνητές λένε ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες στα πειραματόζωα.

Αν και τα έως τώρα αποτελέσματα των φακών αυτών είναι κάθε άλλο παρά εντυπωσιακά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τεχνολογία αυτή ανοίγει το δρόμο για πολλές χρήσιμες εφαρμογές. Έτσι, ο κάτοχος των φακών θα μπορεί π.χ. στο μέλλον να βλέπει μπροστά του διάφορα χρήσιμα δεδομένα την ώρα που οδηγεί ένα αυτοκίνητο, ενώ θα είναι σε θέση να παρακολουθεί και τις ζωτικές ενδείξεις του σώματός του όταν οι φακοί είναι συνδεδεμένοι στους σχετικούς αισθητήρες. Φυσικά, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε μια τέτοια τεχνολογία στα video games.

Οι ερευνητές, βέβαια, λένε ότι θα χρειαστεί ακόμη αρκετός καιρός μέχρι να φτάσουμε σε αυτές τις εντυπωσιακές υλοποιήσεις. Το επόμενο βήμα είναι να ενσωματωθεί με επιτυχία ένα απλό κείμενο σε αυτούς τους φακούς, έτσι ώστε να μπορεί να το διαβάσει ο χρήστης. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να διαβάζουμε τα email μας με αυτό τον τρόπο.

Δύο είναι τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Πρώτον, η πηγή ενέργειας. Το prototype που υπάρχει αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο αν υπάρχει μια ειδική μπαταρία σε απόσταση λίγων εκατοστών. Δεύτερον, τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ευαίσθητα και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε πλήρως λειτουργικούς φακούς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εξελίξεις αυτές αφήνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Πηγή: e-pcmag.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...