Ο καιρός τώρα

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Το IBM PC γίνεται 31 ετών!!!





Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τον κόσμο της πληροφορικής. Σαν σήμερα στις, 24 Απριλίου 1981 παρουσιάστηκε από την ΙΒΜ ο πρώτος IBM PC. Αυτός ήταν ο πρόγονος των σημερινών προσωπικών υπολογιστών όπως τους γνωρίζουμε, γι' αυτό και εκείνοι με τη σειρά τους ονομάζονται συμβατοί IBM. Φυσικά η λειτουργία και η εμφάνιση του λίγο θυμίζουν τους σημερινούς προσωπικούς υπολογιστές!!!


Ξεκινώντας από το λειτουργικό του σύστημα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι χρησιμοποιούσε το PC-DOS το οποίο δημιούργησε η νεαρή εκείνη την εποχή Microsoft. Το PC-DOS δεν είχε ούτε γραφικά, ούτε εικονίδια ούτε επιφάνεια εργασίας όπως τα Windows, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι σήμερα. Και φυσικά για παράθυρα ούτε λόγος. Το PC-DOS διαθέτει ένα περιβάλλον με μια μαύρη οθόνη επάνω στην οποία ο χρήστης πληκτρολογεί εντολές για να επικοινωνήσει με τον υπολογιστή. Αυτή ονομάζεται γραμμή εντολών. Στη περίπτωση που η σύνταξη κάποιας εντολής δεν ήταν σωστή, αυτή απλά δεν μπορούσε να εκτελεστεί. Το PC-DOS στη δεκαετία του 80 ήταν το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα για τους προσωπικούς υπολογιστές. Στη πορεία αντικαταστάθηκε από τις διάφορες εκδόσεις των Windows αν και συνέχισε να υπάρχει σαν πρόσθετο ακόμα και μέσα σ' αυτές μέχρι και σήμερα, καθώς ορισμένες εργασίες μπορούν να γίνουν μόνο μέσω αυτού!!

Όσον αφορά τα γραφικά δεν είχαν κάτι το αξιοσημείωτο. Τα συναντούσαμε κυρίως σε παιχνίδια που κυκλοφορούσαν στη δεκαετία του 80 και πολλές φορές ήταν λίγο χοντροκομμένα και με πολλές γωνίες. Παρόλα όσο περνούσαν τα χρόνια γινόντουσαν καλύτερα για να φτάσουμε στα επίπεδα που είμαστε σήμερα.

Περνώντας στον τομέα του υλικού θα πρέπει αρχικά να αναφέρω ότι δεν υπήρχε το αγαπημένο πια και απαραίτητο σε όλους μας ΠΟΝΤΙΚΙ!!! Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο το ποντίκι άρχισε να υπάρχει και να χρησιμοποιείται στη δεκαετία του 90, οπότε και έκαναν την εμφάνισή τους τα Windows και οι διάφορες εφαρμογές τους που λόγω του γραφικού περιβάλλοντος που διαθέτουν έκαναν απαραίτητη την χρήση του για την επικοινωνία του χρήστη με τον υπολογιστή. Το πληκτρολόγιο ήταν όπως το γνωρίζουμε, απλά λίγο πιο χοντροκομμένο και κάθε πλήκτρο έκανε αρκετή φασαρία καθώς έγραφε κάποιος. Ο σκληρός δίσκος είχε μικρή χωρητικότητα η οποία μετά βίας έφτανε το 1GB!!! Φυσικά για εκείνη την εποχή αυτός ο χώρος ήταν υπεραρκετός αν σκεφτούμε ότι κάθε πρόγραμμα, ακόμα και το πιο πολύπλοκο δεν ξεπερνούσε 50-60ΜΒ!!! Λίγο καιρό μετά, μέσα το 1981 η Sony παρουσίασε την πρώτη δισκέτα στην ιστορία κι έτσι προστέθηκε και ο οδηγός δισκέτας στα επόμενα μοντέλα. Η οθόνη ήταν πολλές φορές ασπρόμαυρη αλλά υπήρχε και η έγχρωμη έκδοσή της. Ήταν μια οθόνη τύπου CRT (οθόνη καθοδικού σωλήνα), της οποίας η βασιλεία κράτησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 οπότε και έκαναν την εμφάνισή τους οι οθόνες TFT, που έχουμε όλοι σήμερα.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε έναν υπολογιστή IBM PC του 1981 εν δράση:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...