Κάποια μέρα ο ιδιοκτήτης του Υπολογιστούλη, ήθελε να ψάξει στο Internet κάποια πράγματα για τη δουλειά του. Δυστυχώς όμως ήταν αρχάριος και έτσι κάλεσε πάλι τον φίλο του που τον είχε βοηθήσει την προηγούμενη φορά.
-Βοήθεια, του είπε.
-Τι συμβαίνει; Τον ρώτησε ο φίλος του.
-Πρέπει επειγόντως να βρω κάτι στο Internet για τη δουλειά μου αλλά δεν ξέρω πως.
-Ωραία, του είπε ο φίλος του. Μη φοβάσαι θα έρθω σε λίγο και θα σου πως πως γίνεται....
Όντως μετά από λίγη ώρα ο φίλος του ήταν εκεί.
-Κοίτα πως ψάχνουμε....Αρχικά πρέπει να πληκτρολογήσεις τη διεύθυνση μιας μηχανής αναζήτησης. Για παράδειγμα www.google.gr και μετά θα δεις στο κέντρο της ένα κουτάκι. Σε αυτό το κουτάκι μπορείς να γράψεις σε όποια γλώσσα θέλεις αυτό που ψάχνεις.
-Έχει κάποιους κανόνες αυτό; τον ρώτησε ο ιδιοκτήτης του Υπολογιστούλη.
-Ναι υπάρχουν κάποιοι κανόνες που λέγονται τελεστές και τους χρησιμοποιούμε για να κάνουμε πιο εύκολα μια αναζήτηση και για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βρούμε αυτό που θέλουμε πραγματικά.
Αν για παράδειγμα ψάχνεις να βρεις μια φράση τότε θα πρέπει να τη βάλεις μέσα σε εισαγωγικά. Φαντάσου ότι ψάχνεις τη φράση "Ελληνικοί υπολογιστές" θα τη γράψεις μέσα σε εισαγωγικά έτσι ώστε να βρεις της σελίδες που περιέχουν τη φράση ολόκληρη ακριβώς όπως την έγραψες.
Αν όμως θέλεις να εξαιρέσεις από την αναζήτησή σου κάποια λέξη η φράση τότε θα βάλεις ένα μείον δίπλα από τη λέξη (χωρίς κενό) που θα εξαιρεθεί. Για παράδειγμα "Ελληνικοί υπολογιστές" -laptop με αυτό το τρόπο θα βρεις σελίδες που περιέχουν τη λέξη Ελληνικοί υπολογιστές αλλά όχι τη λέξη laptop. Το κατάλαβες πως γίνεται;
-Ναι το κατάλαβα, είναι απλό και χρήσιμο. Σ' ευχαριστώ.
-Παρακαλώ, ότι θέλεις είμαι πάντοτε στη διάθεσή σου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου