Ο καιρός τώρα

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Πως μπορεί να συνδυαστεί η οικολογία με τη τεχνολογία;




Αναμφίβολα η τεχνολογία φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στη μικρότερη επιβάρυνση του οικοσυστήματος αλλά και στη μεγαλύτερη οικονομία που μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά τη κατανάλωση ρεύματος και γραφικής ύλης στο γραφείο ή στο σπίτι μας. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Greencomputing. Τα τελευταία χρόνια η χρήση των υπολογιστών έχει αυξηθεί παγκοσμίως με γεωμετρική πρόοδο με αποτέλεσμα την αύξηση της εκπομπής ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα,καθώς αυξάνεται η ζήτηση για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από σπίτια και επιχειρήσεις. Το να αρχίσει κάποιος να αποσυνθέτει και να καταστρέφει τα διάφορα τμήματα που αποτελούν τον υπολογιστή του (μετά το πέρας της ζωής τους), δεν είναι και η καλύτερη λύση καθώς πολλά από αυτά περιέχουν τοξικές ουσίες, τοξικά αέρια και μέταλλα καθώς και ραδιενεργά υλικά ή πλαστικό. Όσον αφορά τα κυκλώματα του υπολογιστή αυτά αποτελούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από μόλυβδο και κάδμιο. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για όλα αυτά;

  1. Χρήση οθονών που καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και κλείνουν αυτόματα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
  2. Η φωτεινότητα και το contrast στην  οθόνη μας να είναι σε ποσοστό 50-50 (οθόνες με μεγάλη φωτεινότητα καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα)
  3. Στο laptop σας χρησιμοποιήστε τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορεί η οθόνη σας να γίνει λίγο πιο σκοτεινή αλλά θα κάνετε καλό και στο περιβάλλον αλλά και στη τσέπη σας. 
  4. Ανακύκλωση υλικών από πιστοποιημένους φορείς ανακύκλωσης
  5. Ανακύκλωση εκτυπώσεων
  6. Ανακύκλωση μελανιών και τόνερ
  7. Χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων (όταν αυτό είναι εφικτό)
  8. Όταν ένας υπολογιστής ξεπεράσει το χρόνο ζωής του καλό είναι να δίνουμε για ανακύκλωση τα τμήματα που έχουν χαλάσει και να μη τα κρατάμε στο χώρο μας.
Με όλες αυτές τις μεθόδους θα βοηθήσουμε λοιπόν και στη μείωση της κοπής δέντρων, αφού θα χρειαζόμαστε λιγότερο χαρτί για εκτύπωση, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας και για εμάς και για το περιβάλλον.

Μη ξεχνάτε ο πλανήτης μας είναι το σπίτι μας και αν τον φροντίσουμε με κάθε τρόπο που μπορούμε τότε και εκείνος θα μας φερθεί καλά και εμείς θα έχουμε μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής!   

Το παρακάτω βίντεο θα σας εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια τι είναι το Greencomputing και πως να το εφαρμόσετε. Μη ξεχνάτε αν θέλετε να κάνετε το κόσμο καλύτερο ξεκινήστε από τον εαυτό σας, μη περιμένετε τους άλλους να το κάνουν γιατί τότε θα είναι αργά!

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...