Ο καιρός τώρα

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η Google τιμά τη παγκόσμια ημέρα του παιδιού

Το σημερινό Doodle όπως έχει ονομάσει η Google τα λογότυπά της, είναι αφιερωμένο στη Παγκόσμια ημέρα του παιδιού. Ας αναφερθούμε λοιπόν με λίγα λόγια στην ημέρα αυτή.

Τα παιδιά είναι το πιο σημαντικό στη ζωή μας. Είναι το μέλλον και είναι γεμάτα όνειρα για ζωή σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν ζούν, σε όποια φυλή και αν ανοίκουν. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με βία, ποτέ. Να μη ξεχνάμε ότι παιδιά που έχουν αντιμετωπίσει βία στο οικογενειακό ή εκπαιδευτικό τους περιβάλλον αναπτύσουν τις περισσότερες φορές προβληματικές συμπεριφορές. Η βία δεν είναι εκπαιδευτική μέθοδος αλλά μέθοδος επιβολής. Κάποιος προσπαθεί να επιβληθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε ένα παιδί. Η βία είναι και σωματική και ψυχολογική. Φυσικά τις περισσότερες φορές η μια είναι επακόλουθο της άλλης αλλά κύριως οι γονείς πολλές φορές μπορεί να ασκούν ψυχολογική βία στο παιδί τους χωρίς ούτε οι ίδιοι να το καταλαβαίνουν. Πόσες φορές έχουμε ακούσει από γονείς να απαιτούν από το παιδί τους βαθμούς και σπουδές που είναι επάνω από τις δυνατότητές τους; Πάρα πολλές. Κι όμως αυτός είναι ένας τρόπος ψυχολογικής βίας επάνω στο παιδί το οποίο προσπαθεί να καλύψει αυτά τα "όνειρα" και τις επιθυμείες των γονιών του πολλές φορές υπερβάλοντας εαυτόν.

Εκτός από αυτό όμως να μη ξεχνάμε πόσα παιδιά εγκαταλείπονται από τους γονείς τους σε ιδρύματα καθώς οι ίδιοι ή δεν τα θέλουν ή δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν λόγω οικονομικών συνθηκών.

Μεγάλα θύματα και ενός πολέμου τα παιδιά. Πολλά σκοτώνονται, άλλα ορφανεύουν.  Σε κάποιες χώρες ακόμα και στις μέρες μας παιδιά πεθαίνουν από την ασητία και από ασθένειες όπως το AIDS οι οποίες μεταδίδονται αστραπιαία λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης.

Σαν σήμερα λοιπόν στις 20 Νοεμβρίου του 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η  Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας, και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. Η επέτειος αυτή έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...