Ο καιρός τώρα

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Τύπωσαν laser με εκτυπωτή inkjet!!!





Βρετανοί ερευνητές για πρώτη φορά κατάφεραν να τυπώσουν λέιζερ χρησιμοποιώντας κοινούς εκτυπωτές ψεκασμού (inkjets), στους οποίους το μελάνι είχε αντικατασταθεί από υγρούς κρυστάλλους. Το επίτευγμα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ευκολότερη και φθηνότερη κατασκευή συσκευών λέιζερ στο μέλλον.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Soft Matter", σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι με την πρωτοποριακή τεχνική τους εκτυπώνονται μικροσκοπικές κουκίδες πάνω σε μια επιφάνεια επικαλυμμένη με ένα ειδικό υγρό υλικό και, στη συνέχεια, όταν το στρώμα της επικάλυψης στεγνώσει, οι κουκίδες μετατρέπονται σε λέιζερ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το λέιζερ είναι μια «καθαρή» μορφή φωτός ενός συγκεκριμένου χρώματος. Έχει ένα πολύ στενό μήκος κύματος, αντίθετα με το ηλιακό φως ή το φως από μια λάμπα φωτισμού, που έχουν πολύ πιο ευρύ μήκος κύματος και εμπεριέχουν περισσότερα χρώματα. Τα λέιζερ παράγονται με διάφορους τρόπους και ένας από αυτούς είναι με τη βοήθεια υγρών κρυστάλλων, σαν κι αυτούς που χρησιμοποίησαν οι βρετανοί ερευνητές αντί για μελάνι.
Για τη δημιουργία ενός λέιζερ, τα μόρια σε αυτούς τους κρυστάλλους πρέπει να ευθυγραμμισθούν με συγκεκριμένο τρόπο, κάτι που οι ερευνητές του Κέμπριτζ πέτυχαν με τη χρήση ενός φιλμ διαλύματος πολυμερούς σαν λευκή κόλλα, πάνω στο οποίο τυπώνονται οι κρύσταλλοι-μελάνι που έχουν οπτικές ιδιότητες, οι οποίες επιτρέπουν στο φως να αντανακλάται στο εσωτερικό τους και να ενισχύεται.

Οι ερευνητές τύπωσαν εκατοντάδες μικρές κουκίδες υγρών κρυστάλλων πάνω στο υγρό φιλμ από πολυμερές και, όταν αυτό στέγνωσε, τα μόρια των υγρών κρυστάλλων ευθυγραμμίστηκαν και κάθε κουκίδα αποτελούσε πλέον ένα ατομικό λέιζερ. «Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε καταφέρει να εκτυπώσει λέιζερ… Το σημείο-κλειδί είναι ότι χρησιμοποιήσαμε ένα υγρό σύστημα και μπορούμε έτσι να το εκτυπώσουμε πολύ φθηνά», δήλωσε ο ερευνητής Ντέιμιαν Γκάρντινερ.

Μια πιθανή μελλοντική εφαρμογή θα ήταν η κάλυψη τοίχων (π.χ. σε μουσεία) με αυτό το υλικό και η δημιουργία «έξυπνων» ταπετσαριών, ικανών να παρέχουν ποικίλες εφαρμογές φωτισμού ή προβολής. Ουσιαστικά, οποιαδήποτε επιφάνεια θα μπορούσε να μετατραπεί σε «έξυπνη» με αυτό τον τρόπο. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες έχουν καταφύγει και σε άλλους ασυνήθιστους τρόπους για να παράγουν φως λέιζερ, όπως π.χ. με τη χρήση ζωντανών κυττάρων.

Πηγή: real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...