Ο καιρός τώρα

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Μορφές και χαρακτηριστικά αρχείων εικόνων

Όλοι αναζητούμε εικόνες στο διαδίκτυο ή ανεβάζουμε φωτογραφίες σ' αυτό ή περνάμε ή δημιουργούμε εικόνες στον υπολογιστή μας. Κατά την εργασία μας λοιπόν αυτή συναντάμε πολλές μορφές εικόνων. Δεν είναι όλες οι εικόνες ίδιες, κάθε μία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά όσον αφορά την ανάλυση, τον όγκο της και άλλα. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πως μπορούμε να τις ξεχωρίζουμε και να επιλέγουμε τη κατάλληλη για κάθε εργασία μας.
Οι πιο γνωστές μορφές εικόνων είναι οι εξής:
  1. .gif
  2. .jpg
  3. .bmp
  4. .png
  5. .tif
Ας δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας ξεχωριστά:
  1. Το όνομα GIF είναι το ακρώνυμο των λέξεων Graphics Image Format. Αυτός ο τύπος εικόνας είναι ο πιο διαδεδομένος όσον αφορά τις εικόνες που υπάρχουν στο διαδίκτυο και αυτό συμβαίνει λόγω του μικρού όγκου αυτών των εικόνων καθώς είναι ένα από τη φύση του ένα συμπιεσμένο αρχείο. Παράλληλα είναι ένα είδος εικόνας το οποίο είναι κατάλληλο για μικρές σε μέγεθος εικόνες (κουμπιά, εικονίδια, κ.α.), αλλά όχι για μεγάλες εικόνες που ίσως εκτυπωθούν καθώς απεικονίζει μόνο 256 χρώματα. Κατά συνέπεια η εκτύπωση δε θα είναι το ίδιο με αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη.
  2. Το όνομα JPEG είναι ακρώνυμο των λέξεων Joint Photographic Experts Group το οποίο είναι και το όνομα της ομάδας που δημιούργησε αυτού του τύπου τις εικόνες. Τα αρχεία αυτά είναι τα πιο γνωστά όσον αφορά τις εικόνες κι αυτό γιατί έχουν πολύ καθαρή απεικόνιση λόγω της υψηλής τους ανάλυσης. Είναι και ένας από τους πλέον διαδεδομένους τύπους εικόνων στο διαδίκτυο. Αν και είναι η αρτιότερη μορφή εικόνας εάν επεξεργαστούμε μια τέτοια εικόνα 3-4 φορές συνεχόμενα το τελικό αποτέλεσμα χάνει μεγάλο μέρος από την ποιότητα της αρχικής. Παρόλα αυτά είναι ότι καλύτερο όσον αφορά εικόνες που θα θέλαμε να ανεβάσουμε στο διαδίκτυο ή κατεβάσουμε και στη συνέχεια να εκτυπώσουμε. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι αυτός είναι και ο προεπιλεγμένος τύπος αποθήκευσης στα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας.
  3. Το όνομα BMP παράγεται από τη λέξη Bitmap που σημαίνει χαρτογραφημένη εικόνα. Οι εικόνες αυτού του τύπου μπορεί να είναι κάτι που έχουμε ζωγραφίσει στο πρόγραμμα της ζωγραφικής ή έχουμε περάσει μέσω ενός σαρωτή στον υπολογιστή μας. Αυτά τα αρχεία χρησιμοποιούν το δυαδικό σύστημα, κατά συνέπεια λοιπόν είναι μεγάλα σε όγκο, πράγμα που τα καθιστά ακατάλληλα για ανέβασμα στο διαδίκτυο. Το καλό με αυτά είναι ότι μπορεί να τα δει ο καθένας ανεξάρτητα από το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί για την προβολή εικόνων αφού πρόκειται για φυσικές εικόνες.
  4. Το όνομα PNG είναι το ακρώνυμο των λέξεων Portable Network Graphic και όπως μαρτυρά και το όνομά τους είναι εικόνες κατάλληλες για το διαδίκτυο. Ουσιαστικά δημιουργήθηκαν για να αντικαταστήσουν τις εικόνες της μορφής GIF καθώς δεν έχουν καμία απώλεια ούτε κατά το ανέβασμα αλλά ούτε και κατά το κατέβασμα τους και παράλληλα μπορούν να εκτυπωθούν χωρίς να χάσουν τίποτα από την ποιότητά τους. Ακόμη μας δίνουν το δικαίωμα να κάνουμε παρεμβολές και διορθωτικές αλλαγές χωρίς να αλλάξει η αρχική ανάλυση και ποιότητα της εικόνας. Παράλληλα οι εικόνες αυτές είναι κατάλληλες για ιστοσελίδες καθώς φορτώνονται γρηγορότερα.
  5. Το όνομα TIFF είναι το ακρώνυμο των λέξεων Tagged Image File Format. Τα αρχεία αυτά αφορούν κυρίως σε αρχεία που μπορεί να προέρχονται από μια φωτογραφική μηχανή χωρίς καμία απώλεια. Το μεγάλο τους μειονέκτημα είναι ότι λόγω της υψηλής ποιότητας τους έχουν υπερβολικά μεγάλο μέγεθος  που τις καθιστά ακατάλληλες για ανέβασμα στο διαδίκτυο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...