Ο καιρός τώρα

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Χρήση κατάλληλων εποπτικών μέσων κατά τη διάρκεια του μαθήματος

Για να έχουμε το τέλειο μάθημα θα πρέπει να επιλέξουμε και τα κατάλληλα εποπτικά μέσα. Τι είναι όμως τα εποπτικά μέσα; Είναι το δεξί χέρι του εκπαιδευτή για τη σωστή διενέργεια του μαθήματος, αλλά και την καλύτερη μετάδοση των πληροφοριών στους μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα τα εποπτικά μέσα είναι: Οι παρουσιάσεις, οι σημειώσεις, οι ασκήσεις, ο πίνακας και πολλά άλλα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας εκπαιδευτής για να κάνει πιο ελκηστικό και ενδιαφέρον το μάθημά του. Σίγουρα όλοι οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν 2 ή και περισσότερα από αυτά τα μέσα το μεγάλο ζήτημα όμως είναι, εάν γίνεται σωστή χρήση, αλλά πάνω απ' όλα σωστή επιλογή αυτών ανάλογα με το μάθημα. 

Ας δούμε λοιπόν τα κριτήρια που πρέπει να βάζει ένας εκπαιδευτής κατά την επιλογή των εποπτικών μέσων που θα στηρίξουν μια εκπαιδευτική διαδικασία.
  1. Το θέμα του μαθήματος
  2. Την ομάδα που θα εκπαιδεύσει και τα χαρακτηριστικά της
  3. Τη διαθεσιμότητα των μέσων αυτών
Φυσικά τα εποπτικά μέσα θα πρέπει να ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τους εκπαιδευόμενους και την εξέλιξη της επιστήμης. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να κάνουμε την ίδια παρουσίαση, με τα ίδια παραδείγματα σε πολιτικούς μηχανικούς αλλά και σε μικρά παιδιά, η κάθε ομάδα έχει τις δικές της προσλαμβάνουσες και εμπειρίες και θέλει τα αντίστοιχα παραδείγματα και ερεθίσματα για να κάνει κτήμα της τη κάθε πληροφορία.
 
Ο εκπαιδευτής θα πρέπει πάντα να έχει στη φαρέτρα του ένα σχέδιο Β για κάθε ενδεχόμενο, ειδικά όταν μεταχειρίζεται μηχανήματα ως εποπτικά μέσα όπως είναι ένα προβολικό. Θα πρέπει να είναι σίγουρος για την καλή λειτουργία του και σε περίπτωση που αυτή δεν είναι εφικτή να είναι σε θέση να συνεχίσει το μάθημα και χωρίς αυτό ή ακόμα καλύτερα αν υπάρξει μια μικροβλάβη να μπορεί να τη διορθώσει.
 
Οι όποιες σημειώσεις θα δοθούν θα πρέπει να είναι πάντα σχετικές με το μάθημα και πάντα ενημερωμένες με τις όποιες αλλαγές απαιτούνται σε παραδείγματα ή ακόμα και τον τρόπο γραφής τους ανάλογα με το επίπεδο και τα βιώματα των μαθητών.
 
Τα εποπτικά μέσα είναι βασικά κατά την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς:
  1. Εμπλουτίζουν και απλοποιούν τη διδασκαλία και την κατανόηση του αντικειμένου
  2. Πρέπει να είναι κατανοητά και απλά
  3. Διατηρούν το ενδιαφέρον και την προσοχή των εκπαιδευομένων στο μάθημα
Τα εποπτικά μέσα είναι τα όπλα του εκπαιδευτή κατά τη διάρκεια του μαθήματος έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύσει σωστά τη γνώση στους μαθητές του!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...