Ο καιρός τώρα

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Πως μπορεί ένας εκπαιδευτής να χρησιμοποιήσει τη πληροφορική....



Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ένας εκπαιδευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει την πληροφορική σε όλες της τις μορφές για να προσελκίσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων, αλλά και για να κάνει το μάθημα πιο ζωντανό κι ευχάριστο. Στη περίπτωση που οι εκπαιδευόμενοι είναι μικρά παιδιά μπορεί να χρησιμποιήσει τον υπολογιστή για τη δημιουργία εργασιών καθώς και για την ανάθεση ασκήσεων. Ακόμη θα μπορούσε να δώσει στα παιδιά σημειώσεις με τη μορφή μιας παρουσίασης στους μαθητές που θα περιέχει εικόνες, ήχους και βίντεο σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης.


Στη περίπτωση που οι εκπαιδευόμενοι είναι ενήλικες, ο εκπαιδευτής θα μπορούσε να χρησιμποιήσει μια εφαρμογή παρουσιάσεων για να δημιουργήσει παρουσιάσεις με τις οποίες θα διδάξει το μάθημα στους εκπαιδευόμενους και θα τους δώσει την ευκαιρία να κρατήσουν πιο εύκολα στη μνήμη τους τα κύρια θέματα του μαθήματος καθώς και να κρατήσουν σημειώσεις για καλύτερη μελέτη στο σπίτι. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ενήλικες είναι πιο δύσκολο ν' αποστηθίσουν νέες έννοιες και πληροφορίες λόγω του φόρτου της καθημερινότητάς τους αλλά και λόγω του ότι ο ενήλικος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύει πληροφορίες μόνο για τα 20 πρώτα λετπά του μαθήματος. Έτσι λοιπόν τους δίνουμε ένα τρόπο να αποστηθίσουν πιο εύκολα  και διασκεδαστικά τον πυρήνα του μαθήματος.

Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη πληροφορική κατά τη διάρκεια του μαθήματος είνα η χρήση του διαδραστικού πίνακα. Έχει κάνει την εμφάνισή του ειδικά τον τελευταίο χρόνο στα ελληνικά σχολεία (κυρίως ιδιοτικά) και δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτές να περάσουν στους μαθητές τους την κάθε πληροφορία του μαθήματος μέχρι τη τελευταία λεπτομέρεια, με παραδείγματα, εικόνες, βίντεο, παρουσιάσεις και άλλα εργαλεία.

Παρακάτω δείτε ένα παράδειγμα για το πως μπορεί ένας δάσκαλος του δημοτικού να χρησιμποιήσει τον διαδραστικό πίνακα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.


2 σχόλια:

Δήμητρα Λογγίνου είπε...

Τέλειο!!!!!!!

The Tutor είπε...

Ευχαριστώ Δήμητρα!!!

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...